Kuih Puteri Ayu yg ceria
Entry kali ni tayangan ulangan kuih puteri ayu import dari dapur FP Mamasya . Suka kuih puteri ayu tp sejak balik sini tak berkesempatan nak buat lagi...terasa nak makan beli je.Tempek dulu resepi kat blog, mana tahu kerajinan melanda nanti nak buat.
Resepi asal dari Blog Princessharyati... t.kasih tuan resepi, tp dah diubahsuai biar nampak ceria dgn letak warna-warna.
Kuih Puteri Ayu
Bahan-bahan;
270 gm tepung gandum
1 sudu kecil ovallate
240ml santan/ fresh milk
1 sudu besar jus pandan
3 biji telur
240gm gula
*Kelapa parut (muda) digaulkan garam dan 1 sudu besar tepung kanji
Cara-caranya:
Telur dipukul bersama gula sehingga kembang. Masukkan santan, ovallate dan tepung gandum. Gaulkan sehingga sebati. Panaskan periuk kukus dan sapukan sedikit minyak pada acuan. Ambil sedikit kelapa yang telah digaulkan tadi dan tekan sehingga padat. Tuangkan adunan tepung tadi. Kukus hingga masak selama 15 minit.
NOTA: kuih ini boleh juga ditukarkan jus pandan / perwarna lain dengan pes coklat.
No comments:
Post a Comment